SARILIK ACİLDİR! 7/24 ERCP E.R.C.P. NEDİR, NASIL YAPILIR
ERCP için ne hazırlık gerekir? İşlem öncesinde en az 6 saat açlık gerekmektedir. İşlem yapılacak hastanının varsa diğer hastalıkları, allerjileri ve kullandığı ilaçları hakkında işlemi yapacak doktor ve hemşire ayrı ayrı bilgilendirilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar 7-10 gün öncesinden kesilmelidir. (Aspirin®, Coraspin®, Ecoprin®, Dispril®, Coumadin®, Heparin®, Plavix®, Pradaxa® vb.) ERCP nasıl yapılır? Hastaya işlem sırasında, sonrasında ve acil durumlarda sakinleştirici ve tedavi edici ilaçlar, çabuk ve emniyetle verebilmek için kol damar yoluna plastik katater takılır. Kalp ve solunumun emniyetini ve değişikliklerini takip amacıyla tırnaktan kan akımını okuyup değerlendirebilen bir algılayıcı takılır. Boğaza uyuşturucu ilaç püskürtülür. Hasta sol yanı üzerine ya da sırt üstü yatırılır. Ağza bir ağızlık yerleştirilir. Hastaya endoskopi işleminin rahatsızlığını farketmemesi için uyku getirici ilaç damardaki plastik kataterden verilir. Oluşan uyku ve sakinlik hali narkoz değildir, herhangi bir ağrı hissedilmez. Hasta istendiği anda uyandırılabilir. Çok riskli hastalarda uyutulmadan da ERCP yapılabilir.
PAPİLLA WATERİ
SAFRA KANALLARININ VE PANKREAS KANALININ GÖRÜNTÜSÜ Sıklıkla papilla bölgesi elektrikli koter aleti ile kesilerek (papillotomi işlemi) safra kanalına girilir ve var olan taşlar basket, balon veya taş kırma cihazı ile dışarıya alınır. Bazen safra kanalı ağzının tıkanmaması için papillotomi yapılan bölgeden içeriye geçici veya kalıcı stent yerleştirilir. ERCP hangi durumlarda yapılır?
(tıkanma sarılığı, mekanik ikter):
Safra kanalları taş, tümör veya kireçlenme (Oddi stenozu) gibi durumlarda tıkanabilir.
KOLEDOK (ANA SAFRA YOLU) TAŞI Pankreatit: Pankreas organının aniden gelişen (akut) iltihaplarına % 90’a yakın oranda safra taşlarının safra ve pankreas kanalının ağzını tıkaması neden olur. Bu tür durumlarda ERCP ile pankreas ve safra kanalı ağızlarını açmak ve o bölgeden taşları almak hastalığın tedavisi için çok yararlı olur. Kolanjit: Safra yollarının taş veya tümör tarafından tıkanması sonrasında safra kanalında biriken safra içerisinde bakteri çoğalması nedeniyle, titreme ile 38 C'yi aşan ateş, karın sağ üst bölümünde ağrı ve sarılık belirtileri ile kendini gösteren ciddi sonuçları olabilen bir hastalıktır. Durgunluğa uğramış safra akımının tekrar sağlanması, safra kanalının tıkalı kısmın açılması için ERCP ile birlikte yapılan papillotomi işlemi ile safra akımın tekrar açılması gerekir. ERCP işleminin komplikasyonları nelerdir? Genel olarak ERCP işlemi sonrasında % 5-10 arasında bir oranda komplikasyona rastlanır. Pankreatit gelişimi Kanama: sıklıkla taşların alındığı papilla bölgesinden olur, çoğunlukla kendiliğinden durur, bazen kan vermek veya endoskopi ile kanama bölgesine yakma işlemi (koterizasyon veya skleroterapi) gerekebilir. Delinme: onikiparmak bağırsağı veya safra yolunda delinme İnfeksiyon: kolanjit denilen safra yolu infeksiyonu gelişebilir. Bu durum safra yolunun görüntülemek için verilen ilacın yan etkisi olarak veya safra yolundaki safra akımının yeterince sağlanamamasından dolayı olabilir. Antibiyotik tedavisi başlanılması gerekecektir. ERCP işlemi sonrasında nelere dikkat etmek gerekir? ERCP işlemi sonrasında verilen sakinleştirici ilaç nedeniyle araç kullanmamak gerekir. İşlem sırasında bağırsağın yeterince açılması için içeriye hava verilmektedir, bu nedenle işlemden sonra bir miktar dolgunluk hissi ve gaz yakınması olacaktır. Dışkıda yumuşama ve bağırsak alışkanlıklarında birkaç gün boyunca değişiklikler olabilir. İşlemden birkaç saat sonra gıda alımı için mutlaka doktorunuza sorunuz. Makattan kanama, dışkının katran renginde gelmesi, kusma, şiddetli karın ağrısı, halsizlik ve baş dönmesi, 37.5 C'nin üzerinde ateş gibi durumlarda doktorunuza haber vermenizde yarar vardır. | ||||||||||
761 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |