• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

EL TERLEMESİ

 

El terlemesi hastalarında, terlemeyi düzenleyen sempatik sistemde çalışma bozukluğu vardır. Bölgesel aşırı terleme olanlarda sempatik sistem aşırı duyarlı ve fazla çalışmaktadır. Yapılan tüm tetkikler normaldir.


Aşırı terleme kişinin yaşantısını etkileyecek derecede ise:


Geçici tedavi olarak:

krem-losyon, iyontoforez, botoks yapılabilir.


Kalıcı tedavi olarak: 

TORAKOSKOPİK SEMPATEKTOMİ yapılabilir.

Başarı oranı... 

ETS nin en etkili olduğu bölge ellerin aşırı terlemesidir. Tedavi sonrası 100 kişiden, 99 kişide ellerde tam kalıcı kuruluk olur. 100 kişiden, 1 kişide etkisiz, kalabilir, tekrar edebilir. 20-25 dakika sonra el terlemesinden ömür boyu kurtulabilirsiniz.


Sonuçları...


 Çok şiddetli el terlemesi olanlarda hayal edilemeyecek derecede etkilidir. Tedavi yapıldığı anda yıllardır süren aşırı el terlemesi geçer. Bu tedaviden sonra güven kazanmış olarak evinize dönebilir ve kuru ellerle işinizde daha kolay sorumluluk alabilir, kişisel yaşantınızda rahat edebilirsiniz.


Kimlere yapılmalı...


 Kalıcı tedavi olmak isteyenlerde, Geçici tedavilerin yetersiz olduğu ve bunlardan bıkıldığı durumlarda, Birçok bölgede aşırı terleme olanlarda, Damlama-akma şeklinde şiddetli el terlemesi olanlarda tercih edilir.

Başka bölgelerde varsa...


 El terlemesi için yapılan klipsli ETS sonrası: Koltuk altı terlemesi, yüz kızarması ve ayak terlemesi kendiliğinden geçebilir. Yüz terlemesi aynı ameliyatta farklı bir yere daha klips konularak tedavi edilebilir.


Yan etkileri...


 100 kişiden 2-3 kişide şiddetli, 7-8 kişide hissedilir refleks terleme görülebilir.

Refleks terleme: el terlemesinin durmasına tepki olarak bazı kişilerde: bel, karın, kalça, bacaklar gibi bölgelerde (genellikle bel ve göbekte) terlemenin artmasıdır. Hafif ve hissedilir derecede ise önemli bir rahatsızlık vermez. Şiddetli ise kişiyi oldukça rahatsız edebilir.

Torasik Sempatektomi Tekniği:

 Sempatik zincirin rezeksiyon seviyesinin saptanması:

Hastanın yakınmasının en çok olduğu bölgeye göre saptanır. 

• Yüz terlemesi ya da kızarması; ikinci ve üçüncü kaburgalar arasındaki T2 sempatik ganglion  

•El terlemesi; T2 veT3 sempatik ganglionu 

•Koltuk altı terlemesi için T3 ve T4 sempatik ganglionları rezeke edilir. 

•Torasik Outlet Sendromu ya da refleks sempatik distrofi için genellikle T2 ve T3 sempatektomi yapılır.  

•Kronik pankreatik ağrı için T4-T10 seviyelerinden sempatektomi yapılır.  

Cerrahi Yöntem:

Sempatektomi için pek çok cerrahi teknik vardır. Elektrokoter kullanımı yaygın ve güvenli bir yöntemdir. Kaburganın üzerindeki sinir, elektrokoterli makas ya da hook (kanca, çengel) kullanılarak güvenle ayrılabilir. Bu işlem sırasında kaburganın üzerindeki periost denen zarın hasarlanmamasına özen gösterilmelidir. Eğer ameliyatta periost hasarlanırsa  rahatsızlık hissine yada güneş yanığı benzeri bir ağrıya neden olabilir. Önce sempatik zincirin üzerindeki parietal plevra (göğüs boşluğunu kaplayan zar) ayrılır, daha sonra sempatektomi veya yakma işlemi yapılır. Elektrokoter kullanımında koter seviyesi uygun düzeye getirelerek ganglion stellare hasarından sakınılmalıdır. Özellikle T3 ve T4 seviyesindeki venlere özen gösterilmelidir. İşlem sırasında nüksten korunmak için bazı hastalarda olan fazladan sempatik zincir yolu “Kuntz siniri” de kesilmeli ya da yakılmalıdır.  






Anestezi tekniği: 

 Genel anestazi, sempatektomi için en güvenli yöntemdir. Çift lümenli endotrakeal tüp kullanılarak tek akciğr ventilasyonu sağlanır. Cerrahi koltuk altından açılan bir, iki ya da üç port (giriş) açıklığından yapılır. Portların birinden kamera ile girilerek görüntüleme yapılırken diğer açıklıktan işlemin gerçekleştirildiği elekro makas ya da hook sokulur.İşlem sırasında T1 sempatik gangliona zarar vermemeye aşırı özen gösterilmelidir. T1 sempatik ganglionunun hasarlanması göz kapağı düşmesine neden olur. Komplikasyonlar Torasik sempatektominin başlıca komplikasyonları; 

 •        Hafif güçsüklük  %1 

 •        Pnömotoraks %1 

 •        Ameliyat yerinde ağrı %2 

 •        Horner sendromu %5’den az

 Ayrıca vücudun başka yerinde terleme artışı % 20-60 arasında değişmektedir. Ancak hastaları hastaların %2-20’sinde sorun oluşturabilir. Torakoskopik sempatektomi, özellikle el ve koltuk altı terlemesinde güvenli etkin bir tedavi yöntemidir. Kompansatuar terleme, rezeksiyon seviyesinden ya da sayısından bağımsızdır.   

ÖZELLİKLERİ

* İşlem süresi ortalama 30-40 dakikadır.

* Laparoskopi veya diz artroskopisi benzeri bir yöntemdir.


* Etkisi anında başlar. Ameliyat sonunda terleme geçer.

* Kalıcı etki gösterir. Hastaların %95-98′inde ömür boyu kesin tedavi sağlar.


* El terlemesi ile koltuk altı terlemesi, el terlemesi ile yüz terlemesi (veya yüz kızarması) problemleri tek seansta (çift taraflı) tedavi edilebilir. Bunlarla birlikte olan ayak terlemesi %60-70 oranında geçebilir.


* Operasyon sonrası 16 saat hastanede kalmak yeterlidir. Genellikle bir gece yatış sonrası evlerine giderler.


* Estetik bir operasyondur. Koltuk altında deri kıvrımları içinde kaybolacak şekilde çok küçük iz bırakır.


* Ameliyat sonrası çok az rahatsızlık verir. Birkaç gün hap şeklinde ağrı kesici kullanmak yeterli olur.


* İyileşme çok kısa sürede olur. Hastaların çoğu 2 gün sonra büro işlerine, 5-6 gün sonra ağır işlere ve sporlara başlayabilir.



* Sadece aşırı terleme olan bölgenin terlemesi durur. Vücudun diğer bölgeleri terlemeye devam eder. Hatta ortalama %30 oranında artar.