• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Tip 2 Diyabet itedavisi

İLEAL İNTERPOZİSYON
Şeker Hastalığı Ameliyatı İleal İnterpozisyon Nedir?
İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) metabolizmanın yeniden düzenlenmesini sağlayan bir sindirim sistemi cerrahisidir. İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) operasyonunu anlatmadan önce, genel olarak uygulanan metabolik cerrahi adını verdiğimiz ameliyatlardan bahsetmek gerekir.

Metabolik Cerrahi Nedir ve Nasıl Etki Gösterir?

Metabolik cerrahi adını verdiğimiz ameliyat grubu, çok fazla sayıda ameliyattan oluşur. Bu ameliyatlar farklı şekillerde 60 yıldan fazladır uygulanmaktadır. Ortaya çıkarttıkları etkiler ve sonuçları dolayısıyla metabolik cerrahi olarak gruplandırılmışlardır.

Neden Metabolik Cerrahi Olarak Adlandırılır?

Bu ameliyatlar yıllar once obezite cerrahisi (yani şişmanlık ameliyatı) olarak yapılmaya başlanmışlardır. Ağırlıklı olarak mideyi küçültme üzerine yoğunlaşmışlardır. Sonraları tek başına mideyi küçültmenin kalıcı olmadığı ve hastaların tekrardan kaybettikleri kilolarını geri almaya başlamaları üzerine daha kalıcı bir yol aranmaya başlanmıştır.

İşte bu nedenle ince bağırsakların işlevlerini kısıtlamak prensibi doğmuştur. Bu prensip doğrultusunda yapılan iş, farklı ameliyatlarda, farklı uzunluklarda olmakla birlikte, ince bağırsakların bir kısmını devre dışı bırakmaktır. Bu devre dışı bırakma işine bypass adını veriyoruz. Bu mide ve ince bağırsak bypassları ile hastalar çok daha iyi kilolar vermişler ve bu kazançlarını uzun yıllar korumaya başlamışlardır.

Fakat tek kazanç kilo kaybı olmamıştır. Bu hastaların ayrıca başta şeker hastalıkları olmak üzere, hipertansiyon, kötü kolesterol yüksekliği, kalp hastalıkları gibi ağır başka hastalıklarından da kurtuldukları görülmüştür.

Obezite cerrahisi olarak yapılan ameliyatlar, hastalar daha kilo vermeye başlamadan kan şekerlerini düzeltmeye başlamaktadır. Bu etki sadece kilo kaybı ile açıklanamaz. Çünkü zaten daha henüz hiç kilo kaybı olmamıştır. Obezite cerrahisi metabolizmada farklı değişiklikler yapmaktadır. Yani zayıflatmanın ötesinde bir metabolik etkiye neden olmaktadır.

İşte bu nedenle artık bu ameliyatlar tek başına obezite cerrahisi ameliyatı olarak adlandırılmazlar. Daha kapsamlı olarak metabolik cerrahi ismini alırlar.





Sleeved Duodeno-İleal İnterpozisyon (S-DII)


İnce Bağırsaklarımız üç bölümden oluşur ve toplam uzunluğu 450 cm ile 600 cm arasında değişmektedir: Duodenum, Jejunum ve İleum.

Duodenum ince bağırsakların ilk kısmını oluşturur. Yaklaşık 20-25 cm arasında bir uzunluğa sahiptir. Midenin çıkışını kontrol eden Pilor kasının hemen bitimiyle beraber başlar.

Jejunum, ince bağırsağın ikinci bölümünü oluşturur. İnce bağırsakların ortalama % 40'ını Jejunum oluşturur.

İleum ince bağırsakların sonunda yer alan bölümüdür. İnce bağırsakları kalın bağırsağa (kolona) bağlar. Tüm ince bağırsakların yaklaşık %60'ını ileum oluşturur.

Ortalama uzunluğa genelde duodenumun 25 cm'lik mesafesi katılmaz. Bu takdirde Jejunumun uzunluğu yaklaşık olarak 200-250 cm, İleumun uzunluğu ise yaklaşık 250-350 cm arasında değişmektedir. Jejunum ile ileumu göz ile ayırmak mümkün değildir. Tam olarak farklılaştıkları nokta seçilemez. Hücresel düzeyde farklılaşma bile belli bir noktada olmamaktadır. Dolayısıyla ince bağırsaklarda mesafe tayini yaparken bir şekilde ön kabullerimize dayanırız.

Besinlerin alındıktan sonraki işlenmeleri ve bağırsaklardan alınarak, kan dolaşımına verilmeleri, hormonal olarak ince bağırsaklarımızın etkin bir görev üstlenmelerini sağlamıştır. Yani ince bağırsaklarımız sadece gıdaları ileten ve vücut için emilimini sağlayan organlar değillerdir. Aksine bu emilim sürecinin en önemli karar verici organlarıdır. Çünkü ince bağırsaklarımızın değişik bölgelerinden salgılanan ince bağırsak kaynaklı hormonlar (inkretinler ve sekretinler) metabolizmamızın düzenlenmesinde büyük rol oynarlar. Bu nedenle de Şeker Hastalığının oluşumunda ve tedavisinde de etkileri büyük olmaktadır.

Sleeved Duodeno-Ileal İnterpozisyon (S-DII) (Şeker Hastalığı Ameliyatı) ile yapılmak istenen gıdaların ince bağırsaklarınız içindeki seyir sırasını değiştirmektir. Yani amacımız gıdaların, ince bağırsaklarımızın son kısmı olan İleum ile erken karşılaşmasını sağlamaktır. Ayrıca başka bir amacımız da Duodenum denilen ince bağırsakların ilk kısımına gıdaların geçmesini engellemektir. Böylece şeker hastalığına yol açan hormonal bozuklukları çok kuvvetli bir şekilde tersine çevirebilmekteyiz.

Sleeved Duodeno-İleal İnterpozisyon (S-DII), (Şeker Hastalığı Ameliyatı) ince barsağın bitiş kısmı (ileum) ile başlangıç kısmının (Duodenum yada Jejunum) yer değiştirmesidir. Bu yer değiştirme işlemi iki farklı şekilde yapılabilir:

1) Duodenumun Başlangıcına (Diverted): Sleeved Duodeno-Ileal İnterpozisyon (S-DII)

2) Jejunumun Başlangıcına (Non-Diverted): Sleeved Jejuno-Ileal Transpozisyon (S-JII)

Duodeno-İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı), bu ilk formu tanımlamak için kullanılır. Yani ince bağırsağın son kısmı olan ileum bölümü, mide ile bağlantısı kesilen duodenumun yerine, mideye bağlanması demektir.

Duodenum ile mide arasındaki bağlantı kapatılırken, mide çıkışını kontrol eden özelleşmiş kas olan Pilor kası korunur. Pilor kasının 2-2,5 cm ilerisinden ayırma işlemi yapılır. Böylece duodenumun ilk 2 cmlik kısmıda pilor ile beraber mide tarafında kalmış olur. İleum yukarıya çekildiğinde bu kısa duodenum bölümüne el ile dikilerek bağlanır. Bu nedenle bu işlem Duodeno-İleal İnterpozisyon (yerleştirme) olarak tarif edilebilir.


Sleeved Duodeno - İleal İnterpozisyon (S-DII) (Büyük Şeker Hastalığı Ameliyatı)


Şekilde de görüldüğü gibi, ince bağırsağınızın son kısmı olan ileumdan 170 cm uzunluğunda bir bölüm ayrılır. Kalan iki ince bağırsak ucu birbirine bağlanarak devamlılık sağlanır. Ayrılan ve serbest olan ileum bölümünün üst ucu midenin çıkışına bağlanır. Alt ucuda jejunumun önüne bağlanır. Böylece mideden geçen yiyecekler hemen ileuma gelmiş olurlar.

Pilor kasının korunarak duodenumun mideden ayrılmasına "Duodenal Switch" adı verilmektedir. Duodeno-İleal İnterpozisyon (DII) (Büyük Şeker Hastalığı Ameliyatı) bu nedenle bir "Duodenal Switch" ameliyatıdır.

Duodenal Switch kelime anlamı olarak duodenumun değiştirilmesi olarak tanımlanabilir. Duodenal Switch ile, safra akımının normal yolundan saptırıldığı anlatılmak istenir. Aynen yatağında akan bir nehirin yatağının değiştirilmesi gibi yani.

Safra nehrinin yatağının değiştirilmesi işlemini bu ameliyatta duodeno-ileal transpozisyon ile sağlıyoruz.

Safra akımının gıdayla temasının geciktirilmesi besinlerdeki kalorilerin emilmesini geciktirir, zorlaştırır ve azaltır. Metabolik cerrahi ameliyatlarda bu işlem safranın olabildiğince uzun bir ince barsak bölümü boyunca gıdayla temas etmeden akıtılması ile olur.

Safranın saptırıldığı ince bağırsak bölümü ne kadar uzun ise, ortak emilim o kadar az olur. Bu durum o oranda beslenme bozukluğu yaratır. Fakat o oranda da metabolik etki gücü artar.

Yani diğer bypass ameliyatlarının hepsinde bir emilim bozukluğu yaratılır. Ömür boyu vitamin ve mineral kullanma zorunluluğu oluşur.


Sleeved Duodeno - Ileal İnterpozisyon (S-DII) (Büyük Şeker Hastalığı Ameliyatı): Metabolik Etki Gücü
Sleeved Duodeno-İleal İnterpozisyon (S-DII) (Büyük Şeker Hastalığı Ameliyatı) ameliyatı, etki gücü olarak bütün diğer ameliyatlardan daha güçlüdür. Fakat bundan daha da önemlisi, emilim bozukluğuna yol açmaz. Bu nedenle bütün ameliyatlardan çok daha üstündür. Bunun nedeni, beslenme yetersizliği yapmadan, hormonal sitemin tüm basamaklarını etkin olarak uyarabilmesidir.

Sleeved Duodeno-Ileal İnterpozisyon (S-DII): Metabolik Etki Mekanizmaları

1) İnce bağırsağın ilk kısmı olan Duodenumun gıdalar ile temasını kesmek.

Gıdaların duodenumdan geçişinin engellenmesinin, şeker hastalığının kontrolü açısından bir çok faydası vardır. Bunlardan en önemlisi, gıdaların safra içindeki ve pankreas salgısı içindeki sindirim enzimleriyle erkenden karşılaşarak, hızlıca sindirilmelerini engellemektir. Gıdaların sindiriminin yavaşlaması insülinin etkisini daha iyi göstermesini sağlar. Ayrıca duodenumun gıdayla uyarılmasının engellenmesi, GİP (Gastrointestinal Polipeptid) adlı hormonun duodenumdan salgılanmasını ve etkisinin artmasını sağlar. Şeker hastalarında aslında GIP düzeyi çok azalmaz. Fakat GİP aktivitesi azalmış yada baskı altına alınmıştır.

2) İleuma Gıdaların erken ulaşmasını sağlamak.

Safra ile karışmamış gıdaların, ince bağırsakların son kısmı olan ileuma erken geçişi hormonları uyarır. İleumdan salgılanan GLP-1 adı verilen hormon, yiyeceklerin erken gelmesi ile çok güçlü bir şekilde uyarılır. GLP-1 hızla kan dolaşımına salgılanır. Bu hızlı GLP-1 üretimi, kan şekerinin kontrolünü kolaylaştırır. GLP-1 iki önemli etkiye sahiptir:

a. Pankreasdan insülin üretimini arttırır.
b. Kasların ve dokuların insüline karşı direncini azaltır.

3) Hormonların Dengesini Sağlamak.

Duodeno-İleal İnterpozisyon ile sağlanan etki asıl olarak ince bağırsaklar ile beyin arasında ki hormonal sinyallerin düzene koyulmasıdır. Bu etki sayesinde insüline karşı direnç oluşturan hormonlar frenlenir. İnsülinin önündeki engeller kaldırılır. Daha az insülin ile kan şekerleriniz kolaylıkla normal seviyelerine getirilir. Buna "hormonal frenleme" yada "nöroendokrin break" adını veriyoruz.


Neden Sleeve Gastrektomi Yapılıyor?

Sleeved Duodeno-İleal İnterpozisyon (S-DII) (Büyük Şeker Hastalığı Ameliyatı) ilk adımında midenin uzunlamasına olarak yarısı çıkartılır. Mide bir tüp haline getirilir. Sleeve Gastrektomi tek başına bile etkili bile obezite ameliyatıdır. Duodeno-İleal İnterpozisyon (DII) (Şeker Hastalığı Ameliyatı) ile birlikte yapılması, anti-diyabetik (yani şeker hastalığına karşı) etkilerin güçlendirilmesi içindir. Burada yapılan Sleeve Gastrektominin de bir hormonal hedefi vardır.

Midenin çıkartılan Fundus kısmından salgılanan Ghrelin hormonu açlık hissini tetikler. Bu nedenle Ghrelin hormonuna "açlık hormonu" adı da verilir. Midenin fundus kısmı sleevegastrektomi ile çıkartıldığında, açlık hormonunu üreten hücrelerde alınmış olur. Açlık hormonu düşer.

Ghrelin aynı zamanda anti-insüliner (yani insüline karşı çalışan) sistemin bir parçasıdır. Ghrelin, insülin direncinde de rol oynar. Duodeno-İleal İnterpozisyon (DII) (Şeker Hastalığı Ameliyatı) ile birlikte uygulanan sleeve gastrektomi ile insülin direncinin de azalmasına katkı sağlanmış olur.

Son olarak da kısmen de olsa mide hacmi azaltılmış olur. Ameliyattan sonra daha küçük porsiyonlar ile doygunluk elde edilir. Böylece kalori kısıtlaması yapılmış olur.

  • Açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin miktarı azalır. Tokluk hissi uzun sürer,
  • Ghrelin azalması ile insülin direnci azalır,
  • Mide küçültülerek kalori kısıtlaması elde edilir.

Sleeved Jejuno-İleal İnterpozisyon (S-JII): "Şeker Hastalığı Ameliyatı"



Şekilde de görüldüğü gibi, ince bağırsağınızın son kısmı olan ileumdan 170 cm uzunluğunda bir bölüm ayrılır. Kalan iki ince bağırsak ucu birbirine bağlanarak devamlılık sağlanır. Jejunum 30 cm'de ayrılır. Ayrılan ve serbest olan ileum bölümünün üst ucu ile jejunumun üst ucu, ileumun alt ucu da jejunumunalt ucuna bağlanır. Böylece mideden geçen yiyecekler duodenumu geçtikten kısa bir mesafe (30 cm) sonra, hemen ileuma gelmiş olurlar.

Duodenum (yani mideden hemen sonra gelen ince bağırsak bölümü) hiç dokunulmadan bırakılır. Safra akımı saptırılmamış olur. Fakat normalde mideden yaklaşık 300 cm kadar sonra gelen ileum kısmı, midenin 50 cm sonrasına çekilmiş olur. Böylece alınan gıdalar mideden çıktıktan kısa bir süre sonra ve daha tam sindirilmeden ileuma gelerek uyarılarını yapmaya başlarlar.

Sleeved Jejuno-İleal İnterpozisyon (S-JII) (Şeker Hastalığı Ameliyatı): Metabolik Etki Gücü ve Üstünlüğü

Sleeved Duodeno-İleal Transpozisyon (S-DIT) (Büyük Şeker Hastalığı Ameliyatı) ameliyatı, etki gücü olarak Sleeved Jejuno-Ileal İnterpozisyon (S-JII) ameliyatından daha güçlüdür. Ancak Sleeved Jejuno-Ileal İnterpozisyon (S-JII) ameliyatında, bir santim bile ince barsak mesafesi kısalmaz. Yani tam olarak hiç emilim bozukluğu olmaz.

Sleeved Jejuno-Ileal İnterpozisyon (S-JII): Metabolik Etki Mekanizmaları

1) İleuma Gıdaların erken ulaşmasını sağlamak. Safra ile karışmamış gıdaların, ince bağırsakların son kısmı olan ileuma erken geçişi hormonları uyarır. İleumdan salgılanan GLP-1 adı verilen hormon, yiyeceklerin erken gelmesi ile çok güçlü bir şekilde uyarılır. GLP-1 hızla kan dolaşımına salgılanır. Bu hızlı GLP-1 üretimi, kan şekerinin kontrolünü kolaylaştırır. GLP-1 iki önemli etkiye sahiptir:

  • Pankreasdan insülin üretimini arttırır.
  • Kasların ve dokuların insüline karşı direncini azaltır.

2) Hormonların Dengesini Sağlamak. Duodeno-İleal Transpozisyon ile sağlanan etki asıl olarak ince bağırsaklar ile beyin arasında ki hormonal sinyallerin düzene koyulmasıdır. Bu etki sayesinde insüline karşı direnç oluşturan hormonlar frenlenir. İnsülinin önündeki engeller kaldırılır. Daha az insülin ile kan şekerleriniz kolaylıkla normal seviyelerine getirilir. Buna "hormonal frenleme" yada "nöroendokrin break" adını veriyoruz.


emilim kısıtlaması yapan bir ameliyat değildir. İnce bağırsaklarınızın mesafesi anlamlı olarak değişmez. Dolayısıyla ince bağırsakların gıdaları özümseme kapasitelerinde de azalma olmaz. İnce bağırsaklar alınan gıdalar içinde ki gerekli bütün vitamin ve mineralleri tam olarak emerler ve vücuda alırlar.

Ancak İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) sonrasında eskisi gibi açlık hissetmezsiniz. İlk dönemlerde belirgin olarak iştahsızlık bu nedenle görülür. Halsizlik, yorgunluk ve bitkinliğin nedeni, hormonal olarak açlık hissetmemeniz, dolayısıyla yemek yememenizdir. Bu sıkıntılar tamamen geçicidir. Bir iki ay içinde hastaların büyük çoğunluğu çok daha enerjik hissetmeye başlarlar.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) sonrası ilk günlerde esas önemli olan, bol bol su içmenizdir. Ameliyatın açlığı baskılayan hissi, susamanızı da azaltacaktır. Vücudunuz suya açken ve halsiz düşmekte iken bile canınız su içmek istemeyebilir. O nedenle ameliyattan sonra bir buçuk iki ay kadar bol bol su içmeniz gerekmektedir. Bunun için yediğiniz ve içtiğiniz yemekler ve suları günlük olarak bir deftere not almanız gerekecektir. Bu bizlere sizin takiplerinizi daha iyi anlama olanağı tanımaktadır.

Hastalarımızın büyük çoğunluğunda bu ilk dönem yakın takibi, 3 aydan sonra gevşetiyoruz. Çünkü İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) kendi yeni fizyolojisini yavaş yavaş oluşturmaya başlıyor. Bu dönemde artık sizde yumuşak ve iyi pişmiş katı gıdaları daha çok tüketmeye başlamış oluyorsunuz.

İlk 6 ayda diyabete uygun beslenme alışkanlıklarınızı bırakmamanız gerekiyor.

"Unutmayın! İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı), şeker hastalığınızı tamamen yok etmez. Ama şeker hastalığının tüm bulgularını ve neden olduğu yandaş sorunları % 100'e varan oranda kontrol altına alır."

Eğer diyabetinizin yada şeker hastalığınızın halen orada durduğunu unutursanız, şekerin tekrar dönmesi kolaylaşır.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) ile elde edilen çok değerli bir iyilik halidir. Size düşen ise bu iyilik halini asla suistimal etmeden, tadına varmak olmalıdır.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) olsam da şekerim tekrar yükselir mi?

İlealİnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı), meydana getirdiği güçlü hormonal değişiklikler ile normal günlük hayatınızda kan şekerinin normal yada normale çok yakın düzeylerde seyretmesini sağlar. Hastalarımızın ezici çoğunluğunda bunu hiç ilaç kullandırmadan sağlar. Ancak şeker hastalığı tek yönlü veya tek nedene bağlı ortaya çıkan bir hastalık değildir. Özellikle adrenalin düzeyinizin arttığı heyecanlanma, aşırı üzülme, korku yada depresyon gibi duygusal durumlarda kan şekerinizde oynamalar olabilir. Bu durumuların ne kadar sürdüğüne bağlı olarak geçici bir süre, ilaç yada insülin kullanmanız da gerekebilir. Benzer bir durumda ağır bir travma yada ameliyat geçirmeniz halinde söz konusu olabilir. Sıkıntılı süreç atlatılana kadar az yada çok bir tedavi almanız gerekebilir. Ama en sonunda, işler düzeldiğinde tekrar bıraktığınız iyilik haline kavuşursunuz. İlaçlarınızı bırakıp normal hayatınıza dönebilirsiniz.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) Sonra Hayatım Nasıl Olacak?

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) sonrası hayat konforu için farklı yorumlar yapılabilir. İlk dönemlerde ki bir hastaya sorarsanız, hayatının en zor dönemi olduğunu söyleyecektir. Çünkü müthiş halsiz hissediyordur. Birinci haftadan sonra başlayan bir bulantı ve öğürtü hissi yemek yedirmiyordur. Su içerken bile zorlanıyordur. Ama bir yandan da şekeri 90-100 aralığında seyrediyordur.

3. aydan sonra ki bir hasta için işler gayet düzelmiştir. Bulantı ve öğürtüler büyük çoğunlukla geçmiştir. Artık yemekleri nasıl yemesi gerektiğini de öğrenmiştir. Sular ve yemekleri beraber almıyordur. Gıda ve su alımı arttıkça halsizlik yerini morale bırakmıştır.

Artık vitaminlerin ve kalsiyum haplarını bile neredeyse hergün almamaktadır. Hafta iki yada üç gün alması yeterli oluyordur.

6. aydan sonra artık şeker hastalığını unutmaya başlar. Aile sofrasına konulan her yemeği, talısı ve tuzlusuyla, afiyetle yemesine rağmen, sadece şekeri değil ilginçtir, tansiyonu da normale inmiştir. İlealİnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) ameliyatından bu yana hiç tansiyon hapı kullanmamıştır.

Artık çarşıya pazara, camiye cumaya koşarak gidecek hale gelmiştir.

Bir yıldan sonra hastaların hiçbiri, hiçbir vitamin yada mineral hapı kullanmaya ihtiyaç duymazlar. Hastaların % 93'ü hiçbir şeker ilacı yada insulin iğnesi kullanmamaktadır. Kullananların ilaç sayıları ve sıklıkları çok azalmaktadır. % 7 önemli bir orandır. Çünkü ameliyat öncesi değerlendirmelerde ameliyata uygun bulunan 100 hastanın 7'si beklenen düzelme cevabını veremeyebilmektedir. Bunu açıklayacak bilimsel veri henüz elimizde yoktur. Bunun sırrının şeker hastalığının çok fazla nedene bağlı olmasında aramaktayız. Hem ailevi (belki kalıtsal), hem de çevresel (yine ailevi alışkanlıklar) nedenler şeker hastalığında rol oynamaktadır.

Metabolik cerrahinin, özel olarak İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı)nın ortaya çıkarttığı aslında, hastalarımızın içinde bulunan ama kendini gösteremeyen iyilik halinin kendisidir. Ameliyat insülin depolarını tüketmemiş, insülin üreten hücreleri zarar görmemiş hastalarda işe yaramaktadır. İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) insülinin ve beta hücrelerinin önünde kurulan barikatları kaldırmaktadır. Beta hücreleri üzerine bindirilmiş yükleri kaldırmakta, pankreasın kapısına vurulan kilidi açmaktadır. Geri kalanı hastalarımızın kendi dokuları ve organları yapmaktadır.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) Sonrası Ömür Boyu Vitamin Hapları Kullanacak mıyım?

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı)nın en önemli tarafı vitamin ve mineral eksiliğine neden olmamasıdır. Çünkü İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) sonrasında ince bağırsak mesafesinde neredeyse hiç kısalma olmaz. İnce Bağırsakların tamamı gıda emilimine katılırlar. İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) etkisi gıdaların emilmesini azaltmaya bağlı değildir. İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) alınan gıdaların ince bağısak içindeki seyrini değiştirir. Gıdalar son kısıma önce gelir, daha sonra tekrar ilk kısıma geçerek tüm ince bağırsağı dolaşmış olurlar. İnce bağırsakların son kısmı olan ileum, gıdalar ile erken temas ettiği zaman ortaya çıkan hormonal değişiklikler, "neuro-endocrine break" adı verilen bir hormonal frenleme mekanizmasını çalıştırır. Bu nedenle ameliyattan sonra açlık hissiniz çok kuvvetle yok olur. Çok küçük porsiyonlar ile kısa sürede doygunluğa ulaşırsınız.

Gıdalarda emilmesi gereken ve hayati öneme sahip bütün vitaminler, demir, B12, folik asit, bakır, çinko, D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi her türlü mineral emilir ve yerine konur. Hiçbir vitamin ve mineral eksikliği uzun dönemde görülmez.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) sonrası hastalar, ameliyatın erken döneminde aşırı tokluk hissine bağlı çok az yemek yemek isterler. Bu durum bir kaç hafta içinde normalleşmeye başlar. Porsiyonları bir miktar daha artar. Bu ilk dönemde gıda alımında ki eksikliğe bağlı olarak günlük multivitamin tablet ve kalsiyum desteği verilir. İlk bir iki aydan sonra bu ilaçlar haftada bir iki güne düşer. 6-8 aydan sonra hastalarımızın neredeyse tamamı bütün vitamin ve mineral haplarını keserler.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) Sonrası

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) sonrasında ilk dönem, yaklaşık 1-3 ay kadar dışkılama (yani büyük abdest) sayınız artar. Kıvamı yumuşar. Bir kısım hastada ilk aylarda günde 5-6 kez ishaller olabilir. Bu ishaller on hastanın bir yada ikisinde 6-8 aya kadar azalarak da olsa devam edebilir.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) sonrasında ishaller devam ederken, dikkat etmeniz gereken en önemli husus, yeterince su içtiğinizden emin olmanızdır. Devam eden ishal ile olan sıvı kayıpları yerine konulmaz ise hastaneye yatırılarak bir yada iki gün serum tedavisi yapılası gerekebilir. Böbreklerinizi korumak çok önemlidir. Bu nedenle günde en az 1,5 litre su içmeniz gerekmektedir.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) vücudunuzun sıvı dengesini değiştirecektir. Bu dönem ameliyattan sonra birkaç ay kadar sürecektir. Bu nedenle İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) olduktan sonra, su alımınıza yemeklerden daha çok önem verilir. Çünkü "neuro-endocrine break" adı verilen hormonal frenleme mekanizması, sadece açlığı bastırmaz. Susuzluk da fazla hissetmeyebilirsiniz. Dolayısıyla ilk aylarda, bilinçli olarak su tüketiminizi takip etmenizi özellikle isteriz.

Bu dönem geçtikten sonra işler rayına girmeye başlar. Vücudunuz yeni fizyolojisine alışır. Böbrekler de bu anlamda rahatlar.

İshaller olduğunda bu sıvı dengenizin sıkı takibi önem kazanır. Çoğunlukla bu ishallere müdahale gerekmez. Sebatkar olanlarda, bağırsaktaki bakterilerin aşırı çoğalmasını engellemek için bağırsak antiseptikleri yada antibiotikler kullanılabilir. Bazen ishalleri durduracak ilaçları verilebilir. Sıvı kaybının fazla olduğu zamanlarda halsizlik çok artabilir. Bu durumlarda bazen kısa bir süre damardan sıvı tedavisi yapılması rahatlatır.

İshal Durumunda Yapılması Gerekenler:

  • Günde en az 1,5 litre su için.
  • Düzenli beslenin.
  • Bol lifli sebze ağırlıklı beslenin.
  • İlaç Tedavisi:
    • Cipro 500 mg tb 2x1
    • Biteral 500 mg tb 2x1
    • Lomotil tb 2x1
  • İlaçları doktorunuza sormadan kullanmayın.
  • Halsizlik ve ishal miktarı artar ise hastanede tedaviniz gerekebilir.
    • Dışkı kültürü
    • Dışkı mikroskopisi
    • Yağsız, bol proteinli diyet düzenlenmesi
    • Damar içi antibiotik tedavisi
    • Böbrek fonksiyonlarınızın takibi
    • Kan tuzlarının (Sodyum, potasyum) dengelenmesi

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) sonrası ilk aylarda değişen sıvı dengeniz nedeniyle bir miktar halsizlik yaşarsınız. Bu ilk etapta yorucu bir durum olmakla birlikte tamamen geçici bir durumdur.

İshaller ince bağırsağın son kısmı ile başlangıç kısmının emilim şekillerinin farklılığından genelde kaynaklanmaktadır. Zaman içinde yukarı alınan ince bağırsağınız yeni yerine göre değişecek ve ishalleriniz azalacaktır.

İshallerin bir başka nedeni bağırsaklarda normalde olan bakterilerin sayılarının ve yerleşme yerlerinin değişmesidir. Bu durumda aşırı bakteri çoğalması söz konusu olabilmektedir. Zaman içinde bu kümelenmeler fizyolojik sınırlara gerilemektedir.

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) ile bağırsaklara giren gıdaların seyri değişir. Bu nedenle bağırsaklardan salgılanan hormonların (inkretin ve sekretinler) salgılanmaları değişmektedir. Bu inkretin ve sekretinlerin etkisi ile bağırsak hareketleriniz artmaktadır. İnkretin etkisi uzun süre kaybolmayacaktır. Ancak bağırsak hareketleriniz "intestinal adaptasyon" sayesinde azalacaktır.

Sitemizin bu sayfasının hazırlanmasında "Diasurg.com" sitesinden alıntı yapılmıştır.